Stockholm får en nattborgmästare – "Nattens betydelse för en levande stad är självklart stor"

Stockholm får till hösten en egen Nattborgmästare med främsta uppgift att minska avståndet mellan stadens beslutsfattare och stadens nattliv. Nattborgmästaren kommer tillsättas genom en omröstning som alla Stockholmare kan delta i.

Våren 2016 introducerade nattklubbsägaren Jakob Grandin konceptet Night Mayor till Stockholm. Genom ett samarbete med ett flertal nattlivsaktörer, politiker, tjänstemän och övrigt näringsliv togs en åtgärdslista fram för att förbättra nattens rättigheter. Den 15 september får Stockholmarna gå till val för att välja sin första nattborgmästare. De fem kandidaterna kommer att presenteras under Almedalsveckan i Visby. Projektet drivs idag av Grandins Flyings Circus med stöd av Stockholms Stad, Fastighetsägarna Stockholm och Stockholms Handelskammare. Projektledare för arbetet är Jasmin Rastegar som aktivt driver ett arbete inom normkritiska frågor som berör kultur och mediesektorn.

– Stockholm ska äntligen få en Night Mayor och det med besked. Det ska bli otroligt spännande och följa den dialog, debatt och förändring som en kommande Night Mayor kan skapa. Nu är alla förutsättningar rent ekonomiskt och engagemangsbaserat på plats. Nu ser vi fram emot ett år av intressanta dialoger. Night Mayorn kommer kunna göra stor skillnad för ett tryggare, öppnare, mer inkluderande och berikande nattliv som ger Stockholm en förebilds aura i resten av världen. För mig kommer nattborgmästarens verktyg vara överblickande dialog och en nyckelkompetens kommer vara att visa riktning med övergripande beslut och åtgärder, säger Jakob Grandin, VD på Kommunikationsbyrån GFC.

Även Stockholms Kulturborgarråd Roger Morgert är positiv till initiativet.

– Nattens betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv nu etablerar en Night Mayor är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar. Konceptets tydliga fokus på samverkan och förenkling kommer ge ett roligare Stockholm, säger han.

Arbetet med Night Mayor startades år 2003. Sedan år 2012 innehar Mirik Milan ämbetet som Amsterdams nattborgmästare. Rollen skapades ur ett behov av ökad dialog mellan stadens politiker och nattlivets aktörer. I mars 2016 hölls ett första Night Mayor Summit i Amsterdam, med över 200 deltagare från hela världen som diskuterade hur Night Mayor skulle kunna globaliseras. Amsterdams folkvalde nattborgmästare var även huvudtalare under konferensen.

Obs! Följ mig på Instagram och Twitter för information om nya klubbar och fester samt helgtips, ny musik och annat skoj. Don’t miss out!

stockholm-601210_1920